Waardeer dit artikel: (2.6)

'Ladingdiefstal neemt weer toe'

Geplaatst op: 16 februari 2017 12:00, door: Tim de Jong
politie

Het aantal ladingdiefstallen is in 2016 met 29 procent toegenomen ten opzichte van 2015. Afgelopen jaar waren 226 gevallen bekend, tegen 177 in 2015. Daarentegen is er wel een daling te zien in het aantal gestolen vrachtauto's, meldt Transport en Logistiek Nederland.

Het merendeel van de ladingdiefstallen vindt plaats door de trailerzeilen open te snijden. Verder is er een toename in het aantal pogingen om lading te stelen. De meeste diefstallen werden langs snelwegen in het zuiden van het land gepleegd. Met name verzorgingsplaatsen langs de A67, A73 en A2 zijn vaak het doelwit. De meeste ladingen zijn bij verzorgingsplaats Hazeldonk langs de A16 gestolen. In 2016 ging dat om veertig ladingen, leert de Jaarrapportage Transportcriminaliteit.

Vermoedelijk kunnen de diefstallen voor een groot deel toegeschreven worden aan gespecialiseerde dadergroepen. In 2016 zijn verschillende controles uitgevoerd, resulterend in een aantal aanhoudingen. De politie is vijf onderzoeken gestart naar dadergroepen die de ladingdiefstallen pleegden. Overigens wordt op de verzorgingsplaatsen dagelijks gesurveilleerd door regionale politie-eenheden.

De toename in het aantal ladingdiefstallen levert het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks een kostenpost op van naar schatting 350 miljoen euro. TLN is van mening dat het stopzetten van de actieve uitkijk - door middel van intelligent cameratoezicht - op de goederencorridor Rotterdam-Venlo mede oorzaak is van de stijging. De jongste cijfers onderstrepen de noodzaak om partijen intensief te laten samenwerken bij de aanpak van transportcriminaliteit. TLN benadrukt ook het belang om ‘intelligent’ toezicht te intensiveren op de meest getroffen transportcorridors en technologische oplossingen, zoals ‘sensing’ (sensor-netwerken).

Tags: cijfers, TLN, ladingdiefstal

Waardeer dit artikel: (2.6)
 

REACTIES

PLAATS EEN REACTIE

  • Naam (verplicht)

  • E-mailadres (verplicht)

UW REACTIE