Waardeer dit artikel: (2.6)

Jonge beroepschauffeur looft zijn vak

Geplaatst op: 7 maart 2017 14:04, door: Maarten Molenaar
logistic force

De jonge Nederlandse vrachtwagenchauffeur (18-35 jaar oud) is lovend over zijn baan als chauffeur. Gemiddeld geeft deze groep een 8 als rapportcijfer, blijkt uit het Nationaal Chauffeurs Onderzoek, een initiatief van P&O-dienstverlener Logistic Force.

Aan het onderzoek werkten 848 chauffeurs mee uit het hele land. Drie kwart van hen verwacht dat er over tien jaar, ondanks technologische ontwikkelingen, evenveel of zelfs nog meer chauffeurs nodig zijn. Het tekort komt onder andere door verbeterde economische omstandigheden en door uitstroom van oudere chauffeurs. Ook de beperkte instroom van met name jonge chauffeurs zorgt dat het tekort de komende tien jaar alleen maar zal toenemen.

“Het beroep vrachtwagenchauffeur is aantrekkelijk maar kampt met een imagoprobleem”, aldus Paul Houweling, algemeen directeur van Logistic Force. “Het gebrek aan jonge instroom is hier één van de gevolgen van. Jongeren hebben nu eenmaal veel te kiezen. Dat juist de jonge chauffeurs uitermate enthousiast zijn over het beroep biedt perspectief. Nu is het aan de branche om in beweging te komen.”

Zelfstandigheid

De groep chauffeurs tussen de 18 en 35 jaar ziet de zelfstandigheid van het beroep als een van de meest aansprekende aspecten (rapportcijfer 8,5). Ook het persoonlijk contact met collega’s en de planning vindt met name deze groep belangrijk in het werk (cijfer 8,3). Daarnaast is de baanzekerheid op lange termijn in de ogen van de jonge chauffeur een belangrijk goed (cijfer 9,0).

Er is ook ruimte voor verbetering. Terwijl de chauffeur juist veel waarde hecht aan een prettig persoonlijk contact met de planning ervaart 69 procent dat moderne planningsystemen het werk minder persoonlijk maken. Investeren in persoonlijk contact is dus van groot belang, concludeert Logistic Force.

Tags: cijfers, chauffeurs, Logistic Force

Waardeer dit artikel: (2.6)
 

REACTIES

PLAATS EEN REACTIE

  • Naam (verplicht)

  • E-mailadres (verplicht)

UW REACTIE