Waardeer dit artikel: (2.8)

Europese proef autonome voertuigen

Geplaatst op: 17 februari 2017 11:17, door: Tim de Jong
communicerend vervoer truck platooning

Nederland en 25 andere EU-landen gaan samen grootschalige tests met zelfrijdende voertuigen opzetten. Dit is afgesproken tijdens een bijeenkomst in Amsterdam over connected en zelfrijdende voertuigen, gehouden op initiatief van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).

Het gaat onder meer om testen met truckplatooning en voertuigen die via datacommunicatie met elkaar op de autopilot rijden. In stedelijke regio’s en in dunbevolkte gebieden gaan de landen samenwerken in praktijkproeven met zelfrijdende busjes en valet parking. Ook willen ze toewerken naar wederzijdse erkenning van ontheffingen voor testen op de openbare weg. Dat moet het voor fabrikanten makkelijker maken en innovaties stimuleren.

Het overleg in Amsterdam was een vervolg op afspraken die vorig jaar tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap zijn gemaakt door de lidstaten over de introductie van zelfrijdend vervoer. In deze Declaration of Amsterdam is vastgelegd dat Europa intensief gaat samenwerken om vlotte introductie van zelfrijdende voertuigen mogelijk te maken. 

Tijdens de vervolgbijeenkomst waren deze week vertegenwoordigers aanwezig van de Europese Commissie, de auto-industrie, telecombedrijven en ministers en ambtenaren van verschillende lidstaten. Zij spraken uit dat het voor fabrikanten makkelijker moet worden om in meerdere landen testen te doen met nieuwe technieken. Nu gelden bijvoorbeeld in elk land nog verschillende ontheffingsprocedures voordat een zelfrijdend voertuig de openbare weg op kan.

Data-uitwisseling

De landen hebben ook afgesproken dat er een goede data-uitwisseling komt tussen voertuigen onderling en tussen voertuigen en verkeercentrales en de wegkant, bijvoorbeeld verkeerslichten. Als voertuigen met  elkaar kunnen communiceren en met de weginfrastructuur en verkeerscentrales, levert dit een schat aan data op over de actuele situatie op de wegen. Het gaat bijvoorbeeld om signalen die een voertuig kan geven als ergens het wegdek niet in orde is, glad is of als er ergens op een snelweg een incident is waardoor voertuigen plotseling moeten remmen en zodoende een opstopping ontstaat. Ander verkeer kan van dergelijke informatie profiteren.

De lidstaten hebben in Amsterdam het belang van merkonafhankelijke communicatie benadrukt, zodat data probleemloos tussen alle voertuigen uitgewisseld kan worden. De Europese auto-industrie heeft toegezegd ervoor te zorgen dat nieuwe auto’s vanaf 2019 met elkaar kunnen communiceren. Daardoor wordt vanaf dan data-uitwisseling tussen voertuigen en verkeerscentrales mogelijk in de praktijk.

Tags: autonoom rijden, platooning, Declaration of Amsterdam

Waardeer dit artikel: (2.8)
 

REACTIES

PLAATS EEN REACTIE

  • Naam (verplicht)

  • E-mailadres (verplicht)

UW REACTIE