Waardeer dit artikel: (2.6)

Eerste claim tegen truckkartel

Geplaatst op: 24 maart 2017 10:26, door: Tim de Jong
acea trucklineup

In Duitsland heeft een groep van ruim tweehonderd vervoerders een claim van honderd miljoen euro ingediend tegen de truckfabrikanten die zich schuldig hebben gemaakt aan verboden prijsafspraken. Dat melden Duitse media.

De eisen zijn gebundeld door een speciaal voor deze kwestie opgerichte vereniging. Zij hoopt dat de industrie afrekent en extra juridische stappen niet nodig zijn. ”Maar als het nodig is, stappen we natuurlijk zeker naar de rechter”, aldus een woordvoerder.

Afgelopen zomer deelde de Europese Commissie bijzonder hoge boetes uit aan vrijwel alle truckfabrikanten - op MAN na, dat de zaak had 'geklikt' naar de commissie. Scania ontkende en is hangende het onderzoek niet beboet. Dat MAN niet is beboet, is voor de gedupeerden geen aanleiding om het bedrijf niet aan te klagen. 

Expert

In de periode van 1997 tot 2011 hebben de betrokken vervoerders circa 9000 vrachtwagens gekocht en zij zeggen daar te veel voor betaald te hebben. De gedupeerden hebben een expert onderzoek laten doen naar de prijsstelling van deze trucks, waarvoor gemiddeld genomen vijftienduizend euro te veel is betaald.

Truckfabrikant Daimler (Mercedes) heeft al aangekondigd elke claim zorgvuldig te onderzoeken, om niet het slachtoffer te worden van onterechte claims. Volgens het bedrijf zijn de genoemde prijzen overdreven en nergens op gebaseerd. “Er is door de EU alleen beboet vanwege brutoprijzen, over de daadwerkelijke prijsstelling heeft de EU niets gezegd of geklaagd”, aldus Daimler.

In Duitsland worden nog meer claims tegen de truckindustrie voorbereid. In Nederland probeert TLN een bundel claims als één geheel tegen de Europese truckindustrie in stelling te brengen. 

Tags: truckkartel, MAN, Daimler, TLN

Waardeer dit artikel: (2.6)
 

REACTIES

PLAATS EEN REACTIE

  • Naam (verplicht)

  • E-mailadres (verplicht)

UW REACTIE