Waardeer dit artikel: (2.7)

Duitse poging tot pan-Europees tolkastje

Geplaatst op: 14 april 2017 10:59, door: Tim de Jong
satellic

Een groep van Duitse instanties, waartoe ook Daimler behoort, zegt te streven naar één tolkastje voor alle Europese wegen, onder de naam Toll4Europe. Planning is om volgend jaar het kastje te gaan aanbieden in België, Duitsland, Polen, Frankrijk, Oostenrijk en Polen.

Tolkastjes zijn een punt van discussie in Brussel en een doorn in het oog van transporteurs en chauffeurs. Zij zien het feit dat elk land een eigen kastje heeft als een falen van de Europese Unie. Toch zijn er recentelijk de nodige landen bijgekomen met een eigen tolkastje. Nederland is een van de weinige landen die nog het eurovignet handhaaft. Deze Europees geregelde belasting ligt veel lager dan de tolgelden.

Besluitvorming

De Duitse kartelautoriteit heeft groen licht gegeven aan Toll4Europe, waarin behalve Daimler ook brandstofkaartbedrijf DKV zit. De betrokken bedrijven hebben geen zin om op Brusselse besluitvormig te wachten. Zij willen het kastje volgend jaar gaan aanbieden in België, Duitsland, Polen, Frankrijk, Oostenrijk en Polen. Landen als Italië, Spanje en Hongarije komen hier spoedig achteraan. Uiteindelijk wil Toll4Europe alle wegen, bruggen en tunnels waarvoor in Europa tol wordt geheven in het systeem hebben.

Gestreefd wordt naar een pan-Europees platform dat goedkoper kan werken dan alle landelijke tolsystemen afzonderlijk. Of de transportbranche daar ook beter van wordt, is onduidelijk. 

Tags: tol, Toll4Europe, Daimler

Waardeer dit artikel: (2.7)
 

REACTIES

PLAATS EEN REACTIE

  • Naam (verplicht)

  • E-mailadres (verplicht)

UW REACTIE