Waardeer dit artikel: (2.5)

Bonden in actie bij AB Transport Heerenveen

Geplaatst op: 24 januari 2017 14:17, door: Tim de Jong
ab transport

De vakbonden protesteren met chauffeurs bij AB Transport uit Heerenveen. De AB Groep heeft eenzijdig een vierdaagse werkweek voor chauffeurs ingevoerd.

Het gevolg is dat zo’n 62 chauffeurs er flink op achteruit zijn gegaan in salaris doordat ze minder uren maken. Hans Robijn, bestuurder FNV Transport en Logistiek: 'Ook moeten de chauffeurs veel meer op zaterdagen werken, waardoor de norm van maximaal 13 weekenden werken per half jaar wordt overschreden. Dit is in strijd met de cao.’

Linda Slagter van CNV Vakmensen: ‘Door ‘gebroken diensten’ moeten chauffeurs twee keer naar de standplaats rijden in plaats van één keer. Ze betalen dat uit eigen zak, want de cao kent geen reiskostenvergoeding. Voor sommige chauffeurs is de reisafstand meer dan 100 km.’

De chauffeurs voeren een stiptheidsactie uit wat erop neer komt dat ze elf uur nachtrust nemen tussen twee diensten. Er wordt niet langer gewerkt dan acht uur per dag. Daardoor zullen sommige opdrachten niet uitgevoerd kunnen worden, is de verwachting. Ook de ondernemingsraad (OR) is het niet eens met de verplichte vierdaagse werkweek. De OR spande een kort geding aan tegen de werkgever. De rechter doet woensdag 25 januari uitspraak.

In een reactie zegt directeur Adriaan Vis van het bedrijf dat de maatregel is genomen om te kunnen blijven voldoen aan de rij- en rusttijden en aan de wensen van de klanten. Hij zegt dat veel chauffeurs bij AB al jaren op deze manier tot volle tevredenheid werken. Vis stelt verder dat er een akkoord was over de vierdaagse werkweek, maar dat de OR kort voor kerst toch weer een andere richting koos.

Bij AB Transport Group BV, dat deel uitmaakt van de Koninklijke A-Ware, werken in totaal 800 werknemers. Het bedrijf vervoert veevoer naar boeren, meel, gekoeld voedsel en vloeibaar zuivel en heeft grote namen als klant, zoals ForFarmers een van de grootste veevoederfabrikanten van het land. 

Tags: AB Transport, Heerenveen, protest, Linda Slagter, CNV

Waardeer dit artikel: (2.5)
 

REACTIES

PLAATS EEN REACTIE

  • Naam (verplicht)

  • E-mailadres (verplicht)

UW REACTIE